Zwerfafval aanpakken in het Centrum

Een nieuw centrum is belangrijk voor Stadskanaal, aangezien een mooi centrum goed is voor ondernemers én inwoners. Maar samen moeten we het centrum ook mooi houden. Daar kan iedereen aan meehelpen door bijvoorbeeld geen afval op straat te gooien. Om zwerfafval tegen te gaan laat de gemeente mooie afvalbakken in het centrum plaatsen en komt er op het onlangs geplaatste MeMo spel op het Raadhuisplein ook een afvalquiz. Zo leren kinderen in Stadskanaal spelenderwijs en van jongs af aan om afval niet op straat te gooien. In het afvalspel leren ze ook hoe je afval goed kunt scheiden. De kosten voor dit spel en de afvalbakken komt uit de landelijke zwerfafvalvergoeding.

Bigbelly’s

Nog voor de zomervakantie laat de gemeente op verschillende plekken in het centrum Bigbelly’s plaatsen. Deze Bigbelly’s danken hun naam aan de hoeveelheid afval die in ‘hun buik’ past. Bigbelly’s zijn efficiënte en interactieve afvalbakken. Efficiënt doordat de Bigbelly vijf keer zoveel afval aankan dan een reguliere afvalbak. Bovendien is deze bak voorzien van een 40 Watt zonnepaneel. Met deze opgevangen energie kan de BigBelly het afval samenpersen en een melding geven wanneer het geleegd moet worden. De Bigbelly is interactief omdat het is voorzien van een audiosysteem. Zodra iemand afval in de bak gooit komt er een belonend geluid uit de speakers.

Kindvriendelijke afvalbakken

Dit zijn afvalbakken in de vorm van dieren, speciaal gemaakt voor kinderen tot een jaar of 10.  De kinderen gooien het afval in de mond van het dier. Zo is het weggooien van afval een feest voor de jongste kinderen. En leren ze spelenderwijs dat afval niet op straat hoort, maar in de afvalbak. In het centrum komen er twee bakken op het Raadhuisplein en één op het Kiepkörfplein.

MeMo

De MEmory MOvement (MeMo), het interactieve spel op het Raadhuisplein, is tegenwoordig door iedereen te spelen. De MeMo combineert nadenken met beweging en is leuk voor mensen van alle leeftijden. De spellen kunnen gaan over rekenen of taal, maar ook over maatschappelijke onderwerpen. Binnenkort is ook het afvalspel te spelen op de MeMo. Dit spel is speciaal gemaakt voor Stadskanaal, en gaat onder andere over zwerfafval en afval scheiden. Zo leert iedereen die het afvalspel speelt hoe belangrijk het is om afval weg te gooien en goed te scheiden.