Werkbezoek gedeputeerde

Gedeputeerde Eelco Eikenaar bracht vrijdag 20 april 2018 een informeel werkbezoek aan Stadskanaal, om zich te laten informeren over de ontwikkelingen in het winkelcentrum van Stadskanaal. Wethouder Bessembinders, die de centrumontwikkeling in zijn portefeuille heeft, leidde hem door het centrum. De gedeputeerde sprak onderweg met diverse ondernemers. Eikenaar: “De aanpak van de centrumvernieuwing is gedegen. Er moet veel gebeuren, maar als ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente samen de schouders eronder zetten, zoals nu al gebeurt, dan ontstaat hier weer een levendig centrum. Ik zie dat voor me”.

Delicamundo

Het werkbezoek startte bij het informatiepunt op het Raadhuisplein. In dit voormalige kantoor van ABN AMRO kreeg de gedeputeerde een korte presentatie over de stand van zaken en wijze van aanpak. Vanaf hier werd er een ronde door het centrum gelopen. Via de Navolaan naar de Beneluxlaan. Daar werd gesproken met de eigenaar van Delicamundo. Die opende twee weken geleden zijn nieuwe pand. Roelof Kram: “Het was een spannende en drukke periode. De verhuizing van de Navolaan betekende veel geregel”. Zijn nieuwe winkel is smaakvol betimmerd en ingericht. Roelof: “Ik ben trots op het resultaat, en hoop dat meer ondernemers de stap zetten: samen maken we Stadskanaal.”

Gezelligheid op het Menistenplein

Vervolgens ging de route via de Hoofdstraat, de Kanaalpassage, de Europalaan en het Europaplein naar het Menistenplein. Daar sprak Eikenaar met de Kwalitaria eigenaar Roy Schulte over de fraaie opknapbeurt van het Menistenplein. Die vertelde over de onderlinge samenwerking, de uitstraling van het terras en het commerciële succes. Roelof Bieze, eigenaar van ‘t Mingelmous gaf aan dat de ondernemers vertegenwoordigd zijn in een stichting. “Samen zijn we verantwoordelijk voor de nette uitstraling van het plein, en dat werkt goed”. Ook hij vertelde over de volle terrassen met het mooie weer. Het werkbezoek eindigde weer bij het informatiepunt. 

Investeringsbereidheid

Het centrum moet in 2020 een compact, maar sfeervol en aantrekkelijk winkelcentrum zijn, met gastvrije ondernemers en een heel divers aanbod. De gemeente Stadskanaal en de provincie Groningen hebben respectievelijk 4.2 miljoen en 1.9 miljoen euro op tafel gelegd om de klus te klaren. Wethouder Bessembinders: “De gemeente heeft belangrijke voorwaarden geschapen voor de vernieuwing: er is een visie ontwikkeld, er is provinciale subsidie en een forse gemeente bijdrage. We verwachten nu investeringsbereidheid van ondernemers en vastgoedeigenaren om ook hun steentje bij te dragen”. Het huidige winkelcentrum is langgerekt en kampt met veel leegstand, mede door de krimp en een veranderend koopgedrag van de klant. Door detailhandel te verplaatsen en het opknappen en verfraaien van pleinen en gevels van winkels moet het centrum van Stadskanaal weer aantrekkelijk worden voor de consument in de wijde regio. Ook wordt er nagedacht over het aanpassen van routes, zodat het centrum van Stadskanaal beter bereikbaar is voor automobilisten. Architect Frans Beune en Hoornstra Aannemingsbedrijf doen de realisatie van de centrumvernieuwing.