Uitleg ontwerp Kiepkörf door architect Frans Beune

“We maken hier een sfeervol groen pleintje van met veel terrasruimte voor de omliggende horeca,” aldus Frans Beune.

Onze architect voor de Centrumvernieuwing Stadskanaal is Frans Beune. Hij zal vanaf nu regelmatig voor de start van de werkzaamheden vertellen over het idee achter het ontwerp. Deze keer vertelt hij over de Kiepkörf. Eén van de drie onderdelen van de aanpak Europaplein.

Kiepkörf: wat gaan we doen?
De Kiepkörf is straks een gezellig plein in het hart van het winkelgebied in Stadskanaal.  Gezien de centrale ligging van de Kiepkörf maken we hier een sfeervol groen pleintje van met veel terrasruimte voor de omliggende horeca. Pizzeria  Vittoria en Croissanterie l’Europe kunnen hier straks een royale terrasopstelling realiseren

Groen dak
Het pleintje krijgt een groen dak van zes bomen.  Zij vormen de natuurlijke parasols van het plein en zorgen voor koelte op warme zomerdagen.  De helft van het plein ligt onder deze mediterrane bomen. Er is ook volop ruimte om in de zon te zitten.  Op hele warme dagen is er ruimte om de bomen aan te vullen met parasols, zodat het hele middengebied in de schaduw komt te liggen.

Eyecatchers
De grond van het plein is straks voorzien van een hoogwaardige bestrating, waar helemaal geen obstakels staan. Deze bestrating zal vergelijkbaar zijn met het middengebied van het Menistenplein. In het midden van het pleintje komen twee artistieke speelobjecten. De kunstwerken zijn omringd door rubberen tegels. Dit in verband met de veiligheid voor spelende kinderen. Deze speelobjecten zorgen voor kleur en afwisseling op het plein. Ze zijn straks de eyecatchers van het plein, waar bezoekers van het centrum op een aangename manier kunnen verblijven.

Verlichting en plantenbakken
De verlichting van de Kiepkörf bestaat uit zes nieuwe lantaarns. Deze kunnen zowel het middengebied als de trottoirs langs de winkels goed verlichten. Tenslotte gaan we de terraszones en het centrale speelgebiedje afbakenen door verrijdbare plantenbakken te plaatsen. In deze bakken komt wintergroene buxusbeplanting, vergelijkbaar met de nieuwe situatie van het Menistenplein. Op deze manier kun je hier als bezoeker van het centrum lekker in de luwte, in de zon of in de schaduw neerstrijken. Stadskanaal heeft ’t allemaal!