Uitgelicht: de Oude Markt

De gemeente past al jaren effectieve LED verlichting toe op plekken waar de verlichting oud is. Effectieve Ledverlichting: wat wil dit zeggen? Effectieve verlichting zorgt voor het verlichten van de straten, terwijl oude verlichting vaak ook naar boven straalt. Oude verlichting is dus minder effectief en zorgen voor een hoog energieverbruik. In het project Centrumvernieuwing past de gemeente deze duurzame verlichting ook toe. De verlichting aan de Oude Markt stamt uit de jaren ’70 en is aan vervanging toe.

Wat zijn de plannen?

Op de Oude Markt staan nu midden op het plein een aantal lichtmasten. Ontwerper Frans Beune heeft samen met de gemeente, met inspraak van bewoners en ondernemers, keuzes gemaakt voor het materiaal en het ontwerp van de nieuwe verlichting. De nieuwe verlichting is duurzamer, kleurrijker en zal niet alleen in het midden van de Oude Markt komen, maar ook rondom en aan de randen. Al deze verlichting is straks voorzien van een gekleurde LED-ring. Deze sierrand geeft een duidelijk onderscheid tussen een wandelpad (geel), fietsgebied (rood) en rijbaan (blauw).  Het licht is overigens gewoon wit. Hiermee kan elke weggebruiker veilig over de Oude Markt, ook als het donker is. De LED lampen gaan 25 tot 30 jaar mee en verbruiken slechts 25 watt. Ter vergelijking: de oude lampen hebben een levensduur van 1,5 tot 3 jaar en vragen 250 watt stroom per stuk!

 

Wanneer komt de nieuwe verlichting?

Zodra het ondergrondse lichtnet is aangepast, wordt de nieuwe verlichting geplaatst. Naar verwachting is dit in november of december van dit jaar. De benodigde materialen liggen al klaar. Het ondergrondse lichtnet is in handen van Enexis. Dit bedrijf verzorgt het lichtnet voor bijna de gehele provincie Groningen.

Op dit moment is de netbeheerder bezig om het ondergrondse lichtnet aan te passen aan de nieuwe plannen. Er is meer lichtnet nodig, omdat er meer verlichting komt. Dit duurt langer dan verwacht, omdat Enexis druk bezig is met het inregelen van zonneparken en windmolens. De verlichting aan de Oude Markt is hierdoor vertraagd.  Tot die tijd blijft uiteraard de oude verlichting staan. Hierdoor zijn enkele parkeervakken tijdelijk niet te gebruiken, maar de oude verlichting zorgt er wel voor dat de Oude Markt goed verlicht is in het donker.

 

Onderhoud en beheer

Het bedrijf Citytec regelt de verlichting voor de gemeente Stadskanaal. Zij plaatsen de nieuwe lampen, ze doen het dagelijks onderhoud en ze verhelpen storingen. Alle verlichting wordt door netbeheerder Enexis astronomisch geregeld. Als het begint te schemeren dan gaan de lichten aan, dit wisselt per seizoen.

Wat bijzonder is aan de nieuwe verlichting is dat ze worden voorzien van een dynamische dimmer. Dit betekent dat de gemeente ervoor kan kiezen om op bepaalde dagen het licht meer of minder te dimmen. Dat is op afstand te regelen.


Update november: Enexis kan het ondergrondse lichtnet niet op tijd aanpassen. De werkzaamheden worden daarom in januari/februari 2022 uitgevoerd.

Foto: Lightronics