Wat is er vernieuwd in 2019?

In 2019 is het centrum van Stadskanaal enorm veranderd. We zijn natuurlijk nog niet klaar, maar nu het jaar bijna voorbij is, blikken we terug op de veranderingen in het centrum.

Europaplein

Het jaar begon met de ontwerpbijeenkomsten Europaplein en omgeving. Hier konden inwoners en ondernemers hun ideeën verwerken over de invulling van het Europaplein (Kiepkörf, Eurostate en het plein zelf). Deze ideeën werden de basis voor het schetsontwerp Europaplein van landschapsarchitect Frans Beune.

De uitvoering van dat schetsontwerp was in 2019 vooral gericht op de Kiepkörf. De stadsvloer van het plein is vervangen, er zijn nieuwe bomen geplaatst en in het midden van het Kiepkörfplein staat nu een speelkunstwerk van kunstenaar Albert Kramer.

Verkeersplan

Ook aan het verkeer in en rond het centrum is in 2019 veel gewerkt. De viertondes bij de Aziëlaan en de Continentenlaan zijn vervangen door rotondes. Ook de viertonde bij het politiebureau is weg; hier is nu een voorrangskruising te vinden.

Deze voorrangskruising is het beginpunt van de nieuwe fietsstraat, die al deels is aangelegd tot aan de Babbelaer. De nieuwe fietsstraat is speciaal voor fietsers. Auto’s mogen hier vanuit één richting, vanaf het theater Geert Teis richting de Europalaan, inrijden. Ze zijn 'te gast' op de fietsstraat.

Europalaan

Ook de Europalaan is aan bod geweest. We hebben het dan over het plein waarop elke zaterdag de markt te vinden is. De rijglijn die het Menistenplein met de Europalaan verbindt is afgerond in 2019.

Tijdens de ontwerpbijeenkomsten in oktober hebben inwoners en ondernemers nagedacht over de invulling van de Europalaan om deze sfeervoller en groener te maken. Over het schetsontwerp van Frans Beune mogen inwoners en ondernemers nog meedenken tijdens een bijeenkomst in januari.