“Suppen is voor iedereen die een zwemdiploma heeft”

Heb je weleens mensen staand op een plank met peddel over het water gezien? Dat is suppen. Een sport overgewaaid uit Hawaii en een tegenhanger van de extreme watersporten. Het is een rustige watersport waarbij je zelf droog blijft. En dat kun je nu ook over ons eigen kanaal doen. We spreken Miranda Dillema van Sport2000 over deze nieuwe activiteit. “We zijn bekend om de wintersport, maar we wilden ook iets in de zomer aanbieden. Er wordt naar onze mening nog te weinig gedaan met het water in onze gemeente. We hadden al veel ideeën zoals de fluisterbootjes a la Giethoorn, maar door corona vielen dit soort plannen af. Toen kwamen we op het idee van het suppen. Na een korte peiling bleek er veel animo te zijn.”

 

Wat is suppen?  

De enthousiaste mede-eigenaar van Sport2000 trapt direct af: “Suppen is een heerlijke wateractiviteit, het is gezellig om met anderen te doen en bovendien heel makkelijk te regelen. Je kunt met je vrienden overal afspreken en even suppen met elkaar. Ook horen we dat veel het leuk vinden als personeelsuitje.”

 

Maar wat is het precies? “Suppen staat voor stand up paddeling. Je staat rechtop op je plank en beweegt je voort met een peddel. De plank is opblaasbaar, dit doen we met een speciale pomp. Er gaat wel één bar lucht in waardoor de plank een stabiele ligging op het water heeft en tegelijkertijd zo stevig is dat je er niet van af kunt glijden.”

 

Activiteit voor jong en oud  

Je hoeft niet sportief te zijn om te suppen, het is een activiteit voor jong en oud. “Suppen is voor iedereen die een zwemdiploma heeft. We hebben planken voor kinderen, die zijn wat lichter en wendbaarder. Maar we hebben ook planken van 3,6 meter lang, waarbij je als volwassene met kind of hond voorop kunt suppen”.

 

 “Als je dit voor het eerst doet dan krijg je van tevoren duidelijke instructies van ons mee. We vertellen je hoe je begint op je knieën en langzaam kunt opbouwen naar een staande houding als het vertrouwd voelt. Je hebt er geen sportconditie of bijzondere vaardigheden voor nodig. Alhoewel balans wel handig is”, zo vertelt Miranda.

                                                                                                                                                                                     

Waar kun je dit doen?

“Overal! We kunnen met je meelopen naar het kanaal om je op weg te helpen, we vertellen je dan wat de beste manier is om je voort te bewegen en hoe je je peddel instelt. Maar je mag ook de rugtas met alle benodigdheden bij ons ophalen om op een eigen gekozen plekje te suppen. En hoe zit dat met het andere verkeer op het water? Miranda: “Het is belangrijk om te weten dat gemotoriseerd vervoer voorrang heeft op het water. De ervaring leert dat iedereen respect heeft voor elkaar op het water en rekening houdt met elkaar”.  
                                     

Op dit moment verhuurt Sport2000 tien planken. “We gaan kijken hoeveel mensen er gebruik van gaan maken. We verwachten dat inwoners uit de gemeente, maar ook toeristen het leuk vinden om met een plank het water op te gaan”, zo vertelt Miranda. En er zitten wat uitbreidingen aan te komen. “Daarnaast zijn we bezig met georganiseerde tochten, daar willen we dan ook horecaondernemers bij betrekken.”

De kosten en beschikbaarheid van de supplanken vind je via Facebook en de winkel.