Smoky toegankelijk voor iedereen

Krimp en vergrijzing, termen die aan de orde van de dag zijn in onze gemeente. Koos Abeln, eigenaar van bioscoop Smoky, heeft er ook mee te maken. De landelijke bioscoopcijfers tonen aan dat er steeds meer ouderen en steeds minder jongeren een filmpje pakken. Nu Smoky bijna 40 jaar in het huidige pand aan het Menistenplein zit, was het tijd voor een evaluatie. Hoe blijft Smoky in hun huidige pand op de eerste en tweede verdieping ook in de toekomst aantrekkelijk voor de minder mobiele doelgroep? Een lift en invalidentoilet zijn (voorlopig) het antwoord.  

Waarom kiezen jullie voor de komst van een lift en invalidentoilet?

“We zagen weleens mensen puffend boven komen. En mensen in rolstoel moesten we naar de lift achter 't Mingelmous begeleiden, waarna we hen via de nooduitgang de bioscoopzaal in konden begeleiden. We kunnen deze gasten niet via de ingang welkom heten. Bovendien moesten we mensen in rolstoel altijd waarschuwen dat ze niet naar het toilet kunnen, omdat je niet op de tweede verdieping kunt komen. Dat is niet meer van deze tijd. We willen graag een leeftijdsvriendelijke bioscoop zijn en iedereen via de voordeur ontvangen. Zo kunnen opa en oma ook met hun kleinkind een film kijken.”

Dat is een flinke investering…

“Ja, dat klopt. We krijgen gelukkig wel wat subsidie vanuit de provincie. Ongeveer een derde van de rekening wordt daarmee betaald. Het blijft dan nog wel een grote investering voor ons, zeker nadat we het afgelopen jaar veel dicht zijn geweest en nu nog steeds maar beperkt bezoekers mogen ontvangen. Toch kijken we positief vooruit naar de toekomst. Bovendien voelen we ons verplicht om als bioscoop om het goed voor elkaar te hebben.”

Mogen alleen ouderen de lift gebruiken?

“Natuurlijk komt de lift er niet alleen voor ouderen. Iedereen mag er gebruik van maken. Of je nu komt met een rolstoel, kinderwagen, op krukken of als je gewoon wat minder goed te been bent. Eerst dachten we nog dat een lift niet nodig was voor die paar rolstoelbezoekers per jaar, maar we hebben een hele andere mindset nu. Misschien hadden we het eerder moeten doen. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar hoe vaak de lift gebruikt wordt.”

Wat is de planning?

“De lift komt naast het kleine trapje waar je naar de ingang loopt. De helft van de trap wordt weggehaald, zodat er plek is voor de lift. Samen met vrienden deed ik de voorbereidende werkzaamheden. Begin oktober wordt de lift geleverd, daarna kunnen we beginnen met plaatsen en installeren.”

Je stapt erin, en dan?

“Het is een lift met vasthoudbediening. De lift is helemaal van glas, wat een chique uitstraling heeft. Op de eerste verdieping kom je uit bij de kassa en als je doorgaat naar de tweede verdieping dan kom je bij de toiletten. Hier is het invalidetoilet inmiddels klaar.”

Heb je verder nog plannen?

“We overwegen om meer volwassen films in de middaguren te draaien, zodat ouderen ook overdag een film kunnen kijken. We horen weleens dat ouderen zich niet comfortabel voelen om ’s avonds in het donker over straat te gaan, dus misschien kan dit een mooie uitkomst zijn. We gaan ermee experimenteren.”

Ook in het centrum zijn we bezig met het vergroten van de toegankelijkheid. Wat vind je van de ontwikkelingen?

“Ik zie mooie ontwikkelingen in het centrum. Jullie zijn goed bezig door het zo compact te maken. Bovendien zie je de afgelopen jaren minder leegstand, ondernemers willen zich hier graag vestigen. Niet alleen de grote concerns, maar juist ook de plaatselijke ondernemers die een actieve rol spelen in het centrum. Op een mooie zomerdag zitten de terrassen vol, zo ook bij de bioscoop op het Menistenplein. Volgens mij zijn we hard op weg om de tweede winkelstad van de provincie te worden. Het bloeit in Stadskanaal.”

Smoky, Menistenplein 9 Stadskanaal