Ondernemer aan het woord – Mariska Hazenberg van Tof Concept

 Ondernemer aan het woord – Mariska Hazenberg van Tof Concept
“In Stadskanaal is zoveel moois en leuks.”

Ik loop ‘s ochtends vroeg bij Mariska Hazenberg van Tof Concept wonen & lifestyle de winkel binnen. Ze is druk bezig om, voordat de eerste klanten er zijn, de voorraden na te kijken. Het eerste wat me opvalt is dat de collectie van Tof anders en veelzijdig is. Veel om naar te kijken. Terwijl ik even rondkijk krijg ik van haar een overheerlijk kopje koffie, die ze naast heel veel andere dingen ook verkoopt.  Mariska: “Ik ben in april 2018 gestart met Tof woonconcept. Ik ben geboren in Winschoten, maar vanaf mijn zesde getogen in Stadskanaal en ken de gemeente goed. In het centrum miste ik een aantal dingen, waar zeker ruimte voor is hier in Stadskanaal. Er is zoveel moois en leuks in onze gemeente. Dit Tof concept past daar prima bij. Door als ondernemers meer diversiteit in het winkelaanbod te brengen kunnen we onze klanten meer bieden.” 

Hoe is je ervaring dit eerste jaar als ondernemer?
“Ja, ik ben aangenaam verrast! Wat een fantastisch en leuk publiek komt hier in ons centrum. Mijn klanten zijn meisjes van 8 tot dames van 80 jaar oud. Daarnaast komen ook mannen hier graag winkelen, maar deze groep is kleiner. Ik verkoop veel duurzame producten of artikelen met een bijzonder verhaal. Door mijn gesprekken met klanten heb ik in dit  afgelopen jaar al een heel mooi beeld gekregen van de ‘Stadskanaalster’.

Daarnaast zijn we met een enthousiaste groep ondernemers bezig om bij elkaar ‘een kijkje in de keuken’ te doen. Dit helpt om uit je eigen bubbel te stappen en op een andere manier naar je eigen winkel te kijken. Zo helpen we elkaar scherp te houden en te zoeken naar de dingen die elke winkel uniek maken. Al deze winkels samen maken van Stadskanaal een aantrekkelijk en gezellig centrum, waar onze klanten heel graag komen.” 

Hoe zou de uitstraling van het centrum volgens jou moeten zijn?
“Wat ik heel belangrijk vind voor een centrum is dat wij als ondernemers gastvrij zijn voor onze klanten. Daarnaast is het belangrijk dat het centrum goed bereikbaar is en een divers winkelaanbod heeft. Hier is de gemeente met de Centrumvernieuwing in samenwerking met ons als ondernemers ook hard mee bezig.” Wat verder belangrijk is in het centrum is de sfeer. En niet te vergeten een duidelijke en overzichtelijke routing.”

Wat vindt je het mooiste aan je vak?
“Tja, lastig om eventjes in één zin te zeggen. Je ziet en hoort veel van je klanten. Ik vind het prachtig om een klein onderdeel te zijn van hun verhalen. Ik geniet echt van mensen die met een lach op hun gezicht rondlopen: een klant die aangeeft dat hij de plantenbakken in het centrum zo mooi vindt. Van de bijdrage die ik als ondernemer kan leveren om voor een positieve sfeer en uitstraling in het centrum te zorgen. En s ’ochtends vroeg als ik de deur opendoe en één van mijn collega ondernemers tref die druk zijn spullen aan het uitstallen is, of de straat veegt. We kijken elkaar aan en zeggen: veel succes vandaag! Dat positieve gevoel en de leuke reacties van klanten, daar doe ik het voor!”