Nieuw aan het Europaplein: (h)eerlijke zuivel bij de stadsmarkt

In september openden Ingmar en Han Veneman de biologische zuivelwinkel De Venehoeve aan het Europaplein. Een nieuwe aanwinst in het centrum waar we meer van willen weten. Hoe is dit bedrijf ontstaan en waarom kiezen ze voor Stadskanaal?

Hoe zijn jullie begonnen?

Ingmar Veneman is geboren en getogen in Stadskanaal en mede-eigenaar De Venehoeve: “Mijn man en zijn moeder hadden samen het melkveebedrijf. Na het overlijden van haar ben ik in het bedrijf gaan werken. We kregen regelmatig klanten die graag rauwe melk wilden kopen van ons en daarom hebben we een melktap aangeschaft om rauwe melk in te verkopen. De rauwe melk in de tap moet na 2 tot 3 dagen vervangen worden voor verse melk. Van de restanten melk ben ik toen karnemelk gaan maken en later yoghurt”.


En toen…

“Al gauw kon ik verder uitbouwen en had ik interesse van winkels om ook onze zuivel te verkopen. De Jumbo in Ter Apel was de eerste. Niet veel later verscheen er een mooi artikel in het Dagblad van het Noorden en dat zorgde voor steeds meer klanten. Dit alles heeft ertoe geleid dat we nu zijn uitgegroeid tot een volwaardig zuivelbedrijf.”

En het bedrijf groeide verder, vertelt Ingmar: “In 2019 kregen we de kans om de kaasmakerij de Drentse Hoeve over te nemen. Daar zag mijn man direct wel iets in. Ons personeel is bij de kaasmaker geweest om de kunst te leren en ik heb zelf ook een cursus kaas maken gevolgd. Het is een kwestie van doen en steeds proeven om te kijken of je op de goede weg bent. Zo hebben wij uiteindelijk onze eigen kazen ontwikkeld. De verkoop van deze kazen liep vanaf de eerste dag heel goed.“


Een winkel in Stadskanaal  

“We hadden dezelfde leverancier als ’t Doppertje en kregen via hem te horen dat de eigenaresse Jantina van Dijk ermee wilde stoppen. We vonden de winkel aan huis best wel druk, dus we vonden het interessant om de winkel over te nemen. Bovendien komen veel van onze klanten uit Stadskanaal en omgeving. Ik vond alleen de plek aan de Hoofdstraat niet ideaal, ik wilde liever wat meer in het centrum zitten. Het centrum is de laatste jaren echt netjes geworden, heel strak. Mijn oog viel op het Europaplein. In het pand waar we nu zitten zat vroeger een natuurdrogist. Die is nu iets verderop gevestigd.”

Met wie werk je in het bedrijf?

“Met 16 man doen we de kaasmakerij, zuivel, koeien en de winkel. Er is veel diversiteit in deze groep: er werken wat oudere mensen met veel ervaring en ook mensen met een beperking aan het werk. De beperking is ook verschillend: van Wajong tot dove mensen. Ze zijn heel waardevol voor ons bedrijf.”


Wat maakt jullie producten zo bijzonder?

“We maken het op de ambachtelijke manier, zonder conserveringsmiddelen en e-nummers. De houdbaarheid van de producten creëren we door verhitting.“


Hoe was de opening?

“We hebben een leuke openingsweek gehad. Rineke Dijkinga, deskundige op het gebied van voeding en gezondheid, opende de winkel. Zij staat voor lokaal eten. Het was een leuke dag en er kwamen maar liefst 150 mensen een kijkje nemen in de winkel. Op vrijdag had ik zelfs al 200 mensen over de vloer. De ondernemers om me heen zijn bovendien vriendelijk en gastvrij Ik ben echt met open armen ontvangen in het centrum.”


Wat zijn de toekomstplannen?  

“Thuis in Tweede Exloërmond is nu een boerderij automaat, daar kunnen mensen zuivel, kaas en eieren halen. De melktap blijft natuurlijk ook in 2e Exloermond staan. Daarnaast zijn we bezig met een nieuw pand naast onder bedrijf waar onze melk zelf willen verzuivelen en verkazen.”


De Venehoeve, Europaplein 17 Stadskanaal

www.devenehoeve.nl