Met rolstoel of kinderwagen door het centrum? Geen probleem!

Zit u in een rolstoel of scootmobiel? Of heeft u een rollator of kinderwagen waarmee u naar de winkels gaat? In het project Centrumvernieuwing wordt continu de toegankelijkheid van ons centrum in de gaten gehouden. We houden bijvoorbeeld rekening met de breedte van stoepen en de hoogte van stoepranden.

 

Trottoirbanden

Stoepranden noemen we trottoirbanden. In alle gebieden waar werkzaamheden zijn verricht, zijn hoge trottoirbanden vervangen. Dit zijn nu trottoirbanden die gelijk lopen met de weg, waardoor het geen moeite kost om van het voetgangersgedeelte naar de weg voor overig verkeer te gaan. Vooral bezoekers in een rolstoel of scootmobiel of met rollator of kinderwagen hebben hier voordeel van. 

               

Situatie Oude Markt

Op dit moment zijn de stoepen op en rond de Oude Markt nog voorzien van hoge trottoirbanden. Er zijn nieuwe lage banden besteld die gelijk lopen met de weg. Doordat er op dit moment een lange levertijd geldt voor bouwmaterialen, zijn deze nog niet binnengekomen. Dit is een gevolg van de coronacrisis, er is veel gebouwd maar weinig geproduceerd. Naar verwachting wordt het juiste materiaal binnen enkele maanden geleverd. Zodra dit het geval is, worden de hoge banden dezelfde week nog vervangen.

 

Looproute         

Er wordt ook gewerkt aan een looproute tussen het Generaal Maczekplein en de ingang van de Oude Markt. Hierdoor kunnen voetgangers in één brede loopbaan van het ene naar het andere plein komen zonder dat er tussendoor drempels of stoepranden zijn.

Rondgang met rolstoelgebruiker

Regelmatig doen medewerkers van het project een wandeling door het centrum met een rolstoelgebruiker om te kijken waar we de toegankelijkheid kunnen verbeteren. Ook in de laatste fase van de transformatie van de Oude Markt gaan we op pad om de nieuwe situatie te toetsen.