Leerlingen Ubbo Emmius denken na over centrum Stadskanaal: Chillplek, zonnepanelen en ondergrondse oplossingen

Hoe kijken leerlingen uit het examenjaar mavo van het Ubbo Emmius naar het centrum van Stadskanaal? Vrijdag 1 maart presenteerden ze in groepen hoe zij kijken naar de aantrekkelijkheid, inrichting, verkeerssituaties van en in het centrum. Wethouder Goziena Brongers zei na afloop tegen de leerlingen: ”Ik heb een aantal hele creatieve oplossingen voor ons centrum gehoord. Leuk en leerzaam deze samenwerking vanuit het onderwijs met onze gemeente! Hartelijk dank voor jullie ideeën en inzet en natuurlijk heel veel succes met jullie examens. Ik hoop dat jullie na je school een leuke baan en woning in Stadskanaal vinden.”

Opdracht Centrumvernieuwing Stadskanaal
De leerlingen volgen het vak Technologie en toepassing. In dit vak koppelt het onderwijs aan het bedrijfsleven. De leerlingen krijgen opdrachten van bedrijven om mee te denken en te adviseren over allerlei onderwerpen. Vanuit het project Centrumvernieuwing Stadskanaal hadden ze de keus uit de volgende opdrachten:

  • Promotie Stadskanaal
  • Verlichting Centrumvernieuwing

  • Inrichting plein en viertondes

  • Verkeersveiligheid plein en viertondes

Duurzaamheid, ontmoeten en ondergronds
Opvallend in de verschillende presentaties was de keuze voor duurzame oplossingen. Led-verlichting, al dan niet met gebruik van zonnecollectoren. Ook adviseerden ze om verwarming op basis van LRD te maken bij een ontmoetings- of chillplek. Deze mag absoluut niet ontbreken in het centrum, uiteraard met gratis wifi. Ook hadden ze verrassende ondergrondse oplossingen. Zo stelden ze een ondergrondse fietstunnel met spiegels voor om fietsers veiliger van en naar het centrum te laten komen. Daarnaast hadden ze het idee om een aantal parkeerplaatsen ondergronds te combineren met een speelvoorziening.