Een levendig Kiepkörfplein

De stadsvloer van het Kiepkörfplein is af. Vanaf half november begint de invulling van het kenmerkende plein midden in het centrum. Kunstenaar Albert Kramer is gevraagd een kunstwerk te maken voor dit plein dat kinderen ook als speelobject kunnen gebruiken.

Albert Kramer over het ontwerp
Een speelkunstwerk is een uniek speelobject met beeldende kwaliteiten. Het is een gebruiksobject met extra waarde dat van een gewone plek iets bijzonders maakt. Iets wat mensen zich later herinneren of zelfs mee op de foto gaan.” Volgens Kramer heeft een speelkunstwerk altijd meerwaarde. Het kan namelijk iets zeggen over de geschiedenis of gebruik van het plein.

Wapen van Stadskanaal
Albert heeft zijn inspiratie voor de kunstwerken op het Kiepkörfplein gehaald uit het wapen van Stadskanaal. Kramer: “In het wapen van Stadskanaal staan twee adelaars. Het speelobject zijn twee jonge adelaars. Zij stellen de kuikens van de adelaars uit het wapen voor.” Het wapen van Stadskanaal was het gemeentelijke wapen van de voormalige gemeente Onstwedde dat overgenomen werd door de gemeente Stadskanaal. Op het wapen is onder andere een dubbele adelaar te zien op een ‘azuren hartschild met een korenschoof van goud’.

Amberbomen
Ook het plaatsen van bomen maakt het Kiepkörfplein groener en levendiger. Op het plein plaatsen we zes amberbomen (Liquidambar styraciflua). Dit zijn dakvormige bomen die zorgen voor beschutting in de zomer. De amberbomen zijn heel geschikt voor op terrassen. Ze verliezen weinig blad en dragen geen vrucht, waardoor er weinig troep van de bomen valt.

Terras
Op het Kiepkörfplein legt Avitec een terras aan, waar alle gasten van omliggende horecagelegenheden kunnen zitten met mooi weer. Naast de amberbomen zullen ook parasols zorgen voor beschutting. De bomen en parasols komen op een dusdanige hoogte, waardoor bezoekers van het terras een doorkijk houden naar het Europaplein en het Raadhuisplein.

De invulling van de speelkunstwerken, de amberbomen en het terras maakt de Kiepkörf weer een levendig plein en het hart van het nieuwe centrum van Stadskanaal: Stadskanaal heeft ’t allemaal!