“Ik gun mijn deelnemers het beste wat er is”

Hoofdstraat 2 in Stadskanaal stond al ruim 13 jaar leeg. Er was niemand die zijn vingers eraan wilde branden, totdat Marjan ten Seldam (eigenaresse Lekker Anderz) op een dag langsreed. Dit pand krijgt een woonzorgbestemming, waar 9 meiden aan het einde van dit jaar hun intrek nemen.

Van idee naar plan

Thuis heeft Marjan al jaren logeeropvang, als ze in 2018 Lekker Anderz begint. De lunchroom en chocolaterie wordt mede gerund door mensen met een beperking. De woonbehoefte van deze deelnemers blijkt groot. “Doordat ze ouder worden, gun ik meer dan een slaapkamer bij ons thuis”.  De 23-jarige Chantal is daar een voorbeeld van: “Als je 23 bent, dan wil je meer ruimte voor jezelf”. Al vaker schoot het idee van een pand voor Chantal en anderen die deze behoefte hebben door het hoofd van Marjan, ze had zelfs al eens bij de gemeente om tafel gezeten, maar de plannen konden toen niet doorgaan. “Ik gun de deelnemers het beste wat er is. Ik kan dan zitten mopperen dat er geen mogelijkheden zijn, maar ik kies ervoor om er zelf wat aan te doen”. Bij het zien van de potentie van het pand bij de Drouwenerbrug wist ze het zeker: hier kunnen mensen met een beperking zelfstandig, met 24 uur begeleiding, wonen.

Locatie 

Waarom deze locatie? Marjan: “Allereerst is Stadskanaal een prachtige plek. Het pand aan de Hoofdstraat is vlakbij Lekker Anderz en dus dicht bij het centrum van Stadskanaal. In het centrum is alles wat de bewoners nodig hebben. Ze hebben geen rijbewijs, dus op de fiets en wandelend is alles goed te doen. Zo is het maar 400 meter lopen naar Lekker Anderz. Dat zorgt ervoor dat mijn team makkelijk bijschakelen vanuit Lekker Anderz als er meer hulp nodig is in het huis.

“De appartementen zijn toch ver genoeg om de verleidingen van het centrum te weerstaan. Een ander voordeel: het bevindt zich aan het water. Als je in de zomer uit het raam kijkt, dan zie je de bootjes voorbijkomen.”

Verbouwing

Er moet heel wat gebeuren in het pand. Gelukkig verliep de vergunningaanvraag soepel. Eind januari was de vergunning rond en half februari begon de verbouwing. “Het was een bouwval doordat het al zo lang leegstond. Er is dus flink gesloopt. Er stonden op den duur nog maar drie muren! En ook moest de fundering verder verankerd worden.”, zo vertelt Marjan. Ze is blij met aannemer Remmerts Bouw. “Ik kan heel prettig samenwerken met deze lokale ondernemer, hij heeft me ook geholpen met de verbouw van Lekker Anderz.”

Grote vraag

“Toen ik binnen Lekker Anderz mijn plan voor deze appartementen deelde, kreeg ik direct aanmeldingen. En zo was het huis gevuld met 9 meiden die ook in mijn horecazaak werken, terwijl dit geen vereiste was.” Er is 24-uursbegeleiding in het huis, waardoor de bewoners altijd hulp kunnen vragen. “Een bijkomend voordeel is dat de bewoners een deel van de begeleiders al kent van Lekker Anderz.”

En nu?

“De verbouwing duurt nog even, de bedoeling is dat de meiden op 1 december de sleutel krijgen.” Marjan zit niet stil, dus ze lacht als we vragen wat de verdere plannen zijn: “Als je me 10 jaar geleden had verteld dat ik nu hier zou staan, dan had ik je voor gek verklaard. Ik sluit dus niets uit.” Ze vult aan: “Dit is allemaal mogelijk door het team om me heen, anders was deze woonvorm niet mogelijk. En ook mijn man moet ik daarbij bedanken, we doen het echt samen.”


Op de foto: Joyce, Lara, Tabitha en Elsbeth (4 van de 9 toekomstige bewoners)