Geen volledige sloop, wél ruimte voor een stadspaviljoen

In 2018 heeft de gemeente de panden aan de Navolaan aangekocht. Een gedeelte van deze panden, Navolaan 8-13, heeft de gemeente nu verkocht aan een projectontwikkelaar. De ontwikkelaar verplicht zich om het pand te veranderen in een ‘stadspaviljoen’ die samen met het pand van Expert de uitstraling van één gebouw heeft. Bovendien is de ontwikkelaar verplicht twee units in het paviljoen te verkopen aan de huidige huurders, snackbar Benelux en makelaardij Sisters. Een klein gedeelte van de panden gaat de gemeente slopen. Het oorspronkelijke plan was om het hele complex te slopen.

Kwalitatieve herontwikkeling

Om een kwalitatieve herontwikkeling van het resterende gebouw en de omgeving te realiseren is gekozen voor de komst van het stadspaviljoen. Door slechts een deel van het gebouw te slopen blijft de stedenbouwkundige structuur in stand en ontstaat geen groot gapend gat als parkeerterrein. In het paviljoen is detailhandel in de toekomst niet meer toegestaan. Verder wordt in het ontwerp  ook het Expert pand voorzien van een nieuwe schil, waardoor het één nieuw gebouw lijkt. De herontwikkeling zorgt ervoor dat het complex niet leeg komt te staan en bovendien sluit het volledig aan bij het ontwerp van de Oude Markt.  

Luc Kornelius namens de Centrumwinkeliers: “Aanvankelijk was er vooral teleurstelling vanuit de Centrumwinkeliers, maar gezien alle ontwikkelingen en de keus voor het plaatsen van dit mooie stadspaviljoen als aanvulling op de Oude Markt is ons centrum straks weer een stuk mooier en aantrekkelijker voor al onze klanten en bezoekers. Ook wordt winkeloppervlak uit de markt onttrokken zoals in de visie was beoogd. We begrijpen dan ook dat deze keuze is gemaakt.”


Werkzaamheden starten in mei

De werkzaamheden om het pand te veranderen in een 'stadspaviljoen' starten in mei. Daarom krijgen de zittende ondernemers van dit pand, Makelaardij Sisters en Benelux, een tijdelijke plek aan de Europalaan 43a. Zij kopen na de bouw een unit in het paviljoen. De oplevering is naar verwachting eind dit jaar. Op de eerste etage komen appartementen, passend binnen de kaders van de woonvisie van de gemeente. De realisatie hiervan en aan de binnenkant van het paviljoen volgen in 2022.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen aan de Navolaan? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.