Frans Beune over de Europalaan

Het ontwerp van de Europalaan is af. Landschapsarchitect Frans Beune heeft de wensen van ondernemers, inwoners, en andere betrokkenen samengevoegd in één ontwerp. Deze wensen hebben ondernemers en inwoners al eerder geuit tijdens ontwerpbijeenkomsten in oktober 2019. Het ontwerp is op dinsdagavond 28 januari gepresenteerd en onder de loep genomen door betrokkenen. Frans Beune: “De combinatie van de nieuwe bomen, bestrating en zitmogelijkheden geeft de Europalaan een gezellige sfeer. Het  zal ervoor zorgen dat mensen er wat langer willen blijven.”

Tijdens de presentatie van het ontwerp op 28 januari heeft Frans Beune laten zien hoe zo veel verschillende wensen samenkomen: met het behoud van de bomen die het plein nu al sieren, genoeg zitruimte in de schaduw én in de zon, en een rij bomen in de lengterichting over de Europalaan.

Groen

Aan weerszijde van deze rij bomen komt op zaterdag de markt te staan. Het is een hoge rij, waar je met gemak onderdoor kan lopen. Onder de bomen komen zitbanken en fietsparkeerplaatsen. De karakteristieke bomen blijven staan, maar de boompodia er omheen worden kleiner.

Bestrating

De bestrating op de Europalaan moet praktisch zijn, maar ook een goede uitstraling hebben. De Europalaan moet toegankelijk zijn, en daarom zal er geen hoogteverschil in de bestrating zijn. Frans Beune: “Het hele gebied is dan toegankelijk voor rollend materieel; bevoorrading, markt, minder validen, kinderwagens enzovoort.”

Omdat de bestrating bestendig moet zijn tegen het zware verkeer van de markt en de bevoorrading, gebruiken we voor 20 procent een zwaardere, donkere steen. Deze mengen we met 80 procent gerecyclede baksteenklinkers. Dit is niet alleen duurzaam, maar geeft ook nog een robuuste uitstraling aan de hele straat.

Fietsen

Fietsen is toegestaan op de Europalaan. We willen alleen wel dat de fietsen netjes geparkeerd staan. Daarom zijn er verschillende fietsparkeerplaatsen op de nieuwe Europalaan. Op de kop van de Europalaan zijn 26 “fiets nietjes” te vinden. Ook onder de rij bomen staan nog fiets nietjes. Zo zorgen we ervoor dat er genoeg mogelijkheid is om de fiets kwijt te kunnen.

Zitmogelijkheid

Onder de nieuwe bomen komen bankjes in de schaduw, waar u even kunt gaan zitten tijdens het winkelen. Ook komen er nieuwe boompodia rondom de huidige bomen. Ze zijn weliswaar kleiner, 5 meter in doorsnede, maar er is nog genoeg ruimte om even rustig te gaan zitten.

Frans Beune: “De combinatie van meer groen, betere bestrating, diverse zitmogelijkheden en beter fietsparkeren geeft de Europalaan een gezellige sfeer. Het  zal ervoor zorgen dat mensen er wat langer willen blijven. De horeca terrassen worden zo ook een stuk aantrekkelijker.”.

Enquête

We maken samen werk van het centrum. Dat betekent dat we niet beginnen met het vernieuwen van de Europalaan tot alle partijen akkoord zijn. Op dinsdagavond 28 januari hebben we daarom het ontwerp gepresenteerd aan alle betrokkenen. De avond werd druk bezocht, zowel door ondernemers als bewoners en omwonenden. Na de uitleg van de landschapsarchitect konden zij vragen stellen, en hun mening uiten via een enquête. Ook online is deze enquête aangeboden.

Vervolg

De werkzaamheden aan de Europalaan beginnen na Koningsdag, vanwege de evenementen op het plein. Naar verwachting is het plein afgerond in de zomer.