Eurostate door de ogen van de landschapsarchitect

In het ontwerp zitten erg leuke elementen die bewoners en ondernemers hebben ingebracht”

Met de Eurostate bedoelen we het plein tussen het gebouw Eurostate, de inrit naar de openbare parkeergarage, de nieuwe fietsstraat en De Babbelaer. De aanpak van de Eurostate is het tweede onderdeel van de aanpak Europaplein.
Landschapsarchitect Frans Beune vertelt hoe hij tot dit ontwerp is gekomen na bijeenkomsten met bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren.

Verkeer

Aan één kant van de Eurostate is een nieuwe fietsstraat aangelegd die, na afronding van het Verkeersplan, het busstation met de rotonde aan het Geert Teisplein zal verbinden. Bij de kruising van de fietsstraat komt ter hoogte van de Babbelaer een bocht. Tijdens de feestdagen is hier ruimte voor een grote kerstboom.


Aan de rand van de Eurostate komt langs de fietsstraat een royale losplaats voor bevoorradingsverkeer. Tegenover deze losplaats komen circa 12 flitsparkeerplaatsen, die de aannemer aanlegt als schuin gestoken parkeerhavens. Zo blijft het centrum bereikbaar voor fietsers en automobilisten.

Duurzaam materiaal

De bestrating van het plein is grotendeels van hergebruikt materiaal die de aannemer mengt met 20 procent nieuw baksteenmateriaal. Deze nieuwe bakstenen hebben dezelfde donkere tint als de bestrating bij de Kiepkörf. Bij de aanpak van de Eurostate is dus ook oog voor duurzaamheid. Langs de winkelgevels komt een strook grijze graniet van 1,5 meter breed te liggen, net zoals bij de Kiepkörf.

Terrassen

Centraal op het pleingebied komt een terras waar ruimte is voor een aantal parasols en tafels. Van dit terras kan zowel De Babbelaar als de Theewinkel gebruik maken. Om het terras een groen en beschut karakter te geven planten we rond het terras wintergroene hagen van ongeveer 80 cm hoog.

Fietskluizen

Tussen het terrasgebied en het Europaplein komt een strook fietskuizen, waar klanten hun elektrische fiets kunnen opladen. Er is plek voor 28 elektrische fietsen. Aan de buitenkant zijn deze kuizen opgemaakt met een aantrekkelijk motief geperforeerd in het staal. Naast deze fietskluizen komen zes bomen, deels zijn dit bestaande en deels nieuwe bomen.

Verbinding naar Europaplein

Om de loopverbinding van Eurostate naar Europaplein te verbeteren, maakt de aannemer aan het uiteinde van de inrit van de openbare parkeergarage een 3 meter brede wandelvlonder. Dit betekent dat we de huidige smalle doorgang tussen de hekken van ongeveer een meter breed kunnen verruimen naar vier meter. Deze loopverbinding is op de tekening met een pijl aangegeven.