Europaplein omgetoverd tot stadstuin

Dit najaar start de aanpak van het Europaplein. In het project Centrumvernieuwing was budget gereserveerd voor de Kiepkorf en de Eurostate, maar niet voor het Europaplein zelf. Met de bijdrage vanuit de Regiodeal Oost-Groningen kunnen we de plannen nu alsnog realiseren.

Wensen

Tijdens ideeënsessies in 2019 werd al duidelijk wat de wensen zijn voor het Europaplein: een stadstuin met veel groen, ruimte voor kleine evenementen, goede integratie met de fietsstraat en een aansluiting op het Raadhuisplein. Daarmee waren de ontwerpen snel gemaakt door landschapsarchitect Frans Beune. De betrokkenen (omwonenden en andere belangstellenden) wisten overigens van tevoren dat er geen budget was om het plein aan te pakken, tenzij er subsidie voor kwam. Het college stelt nu de raad voor om het ontwerp van Beune uit te gaan voeren.

Wethouder Goedhart Borgesius: “Prachtig dat we nu met geld vanuit de Regiodeal ook het Europaplein zelf kunnen aanpakken. De stadstuin is straks een mooie groene oase in het centrum.”

Verkoeling in de zomer

Het ontwerp levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van het centrum. Het groen, en dan met name de boombeplanting, is belangrijk voor een aangenaam verblijf in de openbare ruimte van het centrum. Maar het is ook essentieel als klimaatbuffer in het stedelijk gebied. In omgevingen met veel stenen blijft de warmte in de zomer hangen in de bestrating, terwijl groen (zoals bomen) verkoeling biedt.