Een restaurant beginnen in coronatijd: “Niets is onmogelijk”

De horeca heeft het moeilijk in coronatijd, maar Mehmet Tas uit Veendam laat zich daar niet door afschrikken. Begin april opende hij het restaurant Alibey aan de Beneluxlaan. Waarom kiest hij voor Stadskanaal en waarom in deze tijd? We spreken Mehmet vlak voor de opening.

Levendigheid maakt het centrum

Mehmet woont met zijn vrouw en drie kinderen in Veendam, maar vertoeft graag in Stadskanaal. Al jaren is hij met zijn gezin in het centrum te vinden. “Wij houden van het centrum van Stadskanaal. Het is levendig, je ziet altijd mensen lopen en alles wat je nodig hebt is dichtbij. In Veendam staan veel te veel lege panden en zie je minder mensen. Daarom kiezen we ervoor om in Stadskanaal te winkelen.”

Dromen worden werkelijkheid

“Mijn zoon Sahin is 17 jaar en heeft altijd de droom gehad om eigen restaurant te runnen. Dat leek de andere kinderen ook wel wat”, zo vertelt Mehmet. “We liepen weer eens door het centrum van Stadskanaal en zagen het pand aan de Beneluxlaan vrij staan. Een ideale plek op de hoek en centraal gelegen. Daar werden we enthousiast van en daarom belden we even later met de makelaar.”

Zo gezegd, zo gedaan. De plannen voor het Turkse restaurant werden snel concreet. Het contact met de gemeente werd gelegd en de vergunningen aangevraagd. Zo werd de zaak van Sahin en zijn broer en zus geboren. Een familiebedrijf waarin Mehmet en zijn vrouw de kinderen steunen.

Ook het menu is inmiddels samengesteld. “Al jaren worden er familierecepten in onze keuken bereid en we vonden het tijd worden om dit met publiek te delen. We maken zoveel mogelijk zelf en gebruiken verse producten, daarmee leveren wij hoge kwaliteit”. Zodra de keuken open kan, gaat het open. Ook in coronatijd? “Natuurlijk, niets is onmogelijk”, zo antwoordt Mehmet. “Mensen hebben eten nodig, ook in coronatijd. We geloven dat we met onze kwalitatieve gerechten van meerwaarde in het centrum zijn.“ Alibey start daarom in april met bezorgen en afhalen. En natuurlijk hopen ze snel gasten in het restaurant te mogen ontvangen.

Verrast over Stadskanaal

“We hebben veel kennissen in Veendam, die komen nu regelmatig een kijkje nemen in Stadskanaal. Ze zijn verbaasd over hoe aantrekkelijk dit centrum is. Als je het centrum niet kent, dan weet je niet wat het je te bieden heeft. Als je eenmaal een bezoek brengt, dan ben je aangenaam verrast. Het zou daarom echt een meerwaarde hebben als jullie ook buiten de gemeente jullie centrum promoten.” Ook over de plannen van Centrumvernieuwing is de kersverse horecaondernemer te spreken: “We vonden het al fijn hier, maar de straten en het aanzicht worden steeds mooier. Dat vinden we leuk om te zien”. Met name de verbetering van de toegankelijkheid en het compact maken en houden van het centrum spreekt hem aan. “Daarmee heeft het centrum van Stadskanaal een groot voordeel ten opzichte van andere centra in de omgeving”.

Alibey heeft inmiddels haar deuren geopend aan de Beneluxlaan 23. Meer informatie vind je op de website, Facebook en Instagram.


Foto: Paul Abrahams