Een plek in het Stadspaviljoen: de hobbelige weg

De verbouwing aan de Navolaan is in volle gang. Een gedeelte van de panden (8-13) is recent verkocht aan een projectontwikkelaar. Deze ontwikkelaar is bezig met het realiseren van een stadspaviljoen. Daarnaast zijn delen verkocht aan de voormalige huurders makelaardij Sisters en snackbar Benelux. Beide bedrijven zitten nu tijdelijk aan de Europalaan, in het voormalige pand van de Babbelaer. Henk Heidekamp, mede-eigenaar van snackbar Benelux en al 30 jaar ondernemer in Stadskanaal, vertelt over de plannen en hoe de tijdelijke locatie hem bevalt: “We zijn heel blij met de plannen die er liggen. Er komt een geweldig pand waar we veel klanten kunnen ontvangen. Maar ik kan ook niet ontkennen dat de weg ernaartoe hobbelig is geweest”.

 

Laten we bij het begin beginnen…

“Mijn schoonouders hebben de zaak opgezet. Snackbar Benelux zat toen nog bij het busstation. Samen met mijn vrouw heb ik de zaak van ze overgenomen. In 2002 zou het busstation verbouwd worden en werden we in een tijdelijk pand gevestigd. Helaas ging het mis. De aannemer ging failliet en de verbouwing van het busstation lag daarmee stil. Wij konden niet in het tijdelijke pand blijven en hebben uiteindelijk de zaak één jaar moeten sluiten. De verstandhouding met de gemeente was toen niet goed, we werden niet geholpen. Ik ben in loondienst gegaan bij een natuursteenbedrijf. Ik heb schoolgaande kinderen en een hypotheek, dus er moest brood op de plank komen. In 2005 hoorde ik dat het pand aan de Navolaan 11 vrijkwam en in augustus van dat jaar konden we na een verbouwing over.”

 

Dus je stond niet te springen om de plannen van de gemeente

“Nee, absoluut niet. De eerste gesprekken begonnen 4,5 jaar geleden. De gemeente wilde iets doen tegen de leegstand in het centrum. Alle ondernemers aan dit stuk van de Navolaan werden verzocht om een nieuwe plek te zoeken, want het zou helemaal gesloopt worden. De meeste ondernemers deden dat ook en vonden al gauw een nieuwe plek. Hierbij kregen ze van de gemeente een verhuisvergoeding. Volgens mij waren ze daarmee best tevreden.”

 

En jij?

“Ook ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe plek, maar ik wist wel dat het een lastige zoektocht zou worden. Je kunt niet zomaar ergens een snackbar openen. De gemeente kon ook geen alternatieve locatie bieden voor ons.”


En toen bleef het een tijdje stil

“Op een gegeven moment hoorden we dat het Expert-pand toch zou blijven staan. Hierover zijn we met de gemeente verder in gesprek gegaan. We hebben met de architect van de gemeente om tafel gezeten om een oplossing te vinden. Er zijn toen allerlei ideeën geopperd en schetsen gemaakt. De gedachte van de gemeente was vervolgens om de Navolaan te verkopen aan een projectontwikkelaar en we zijn via accountmanager John van der Laan in contact gekomen met deze ontwikkelaar. Met de plannen voor het stadspaviljoen die we toen hebben gemaakt, waren we heel blij. Expert op de ene hoek en wij op de andere.”

 

Maar dat betekende ook een tijdelijke verhuizing  

“Ja, en dat vond ik best spannend. Het college moest namelijk officieel nog een beslissing nemen over het idee van het stadspaviljoen, dus ik had nog geen definitieve toezegging dat ik kon blijven. Die onzekerheid was vervelend. De gemeente kon me ter geruststelling wel toezeggen dat ze me zou helpen met een nieuwe locatie als het college de plannen zou afkeuren. De relatie met de gemeente was intussen flink verbeterd, mede door onze contactpersoon John van der Laan. Op basis van vertrouwen en het goede gevoel over de plannen ben ik toen voor de plannen voor de Navolaan gegaan. Dit betekende dat ik in mei tijdelijk moest verhuizen. We zijn toen naar het oude pand van de Babbelaer gegaan aan de Europalaan. Wij op de begane grond en makelaardij Sisters op de eerste etage.”

 

Hoe verliep de verhuizing?

“Dat ging heel goed. De gemeente heeft de verhuizing en bijkomende kosten voor haar rekening genomen. Inmiddels zitten we hier een paar maanden en weten we waarom we zo graag aan de Navolaan zaten. We missen hier de ruimte om klanten in de zaak te ontvangen en er is weinig parkeergelegenheid. Gelukkig is het pand aan de Navolaan inmiddels van ons, het koopcontract is een tijdje geleden getekend.”

 

Waarom was je zo gedreven om aan de Navolaan te blijven?

“Het is een fantastische locatie voor ons. En we zijn enthousiast over de plannen van de projectontwikkelaar, onder andere omdat we erover mee konden denken. Bovendien neemt onze zoon Roël uiteindelijk de zaak van ons over. Hij is er vorig jaar bijgekomen als mede-eigenaar. Dan ben je er nog meer in gedreven om het bedrijf gezond te houden.”

 

Wat zijn de plannen?

“We zouden in eerste instantie eind dit jaar of begin volgend jaar de sleutel krijgen, maar de verbouwing duurt een aantal maanden langer doordat materiaal niet leverbaar is. Mensen verklaren me soms voor gek, want niet iedereen is enthousiast over de komst van het stadspaviljoen. Maar ik ben wel blij, het nieuwe pand heeft voor ons alleen maar voordelen. We worden eigenaar en krijgen daarmee echt onze eigen toko. Alles is nieuw, van riolering tot aan de dakgoten. De zaak wordt twee keer zo groot en mensen kunnen altijd parkeren. Zelf investeren we ook flink, want naast de verbouwing komt er ook een compleet nieuwe inventaris.”

 

Snackbar Benelux, Europalaan 46A Stadskanaal