“Een oase van groen”

Nu is er nog weinig groen te zien, maar daar komt binnenkort verandering in. Binnenkort kunnen Knoalsters zich middenin het winkelcentrum even terugtrekken in een oase van groen: de stadstuin  in het centrum van Stadskanaal. Het belooft een sfeervol kleurrijk geheel te worden volgens Jordy Geerlings, vaktechnisch medewerker groen bij de gemeente Stadskanaal. De werkzaamheden zijn al van start gegaan, in juni is de stadstuin klaar voor bezoekers.

Ontstaan

Het ontwerp van de Stadstuin is voortgekomen uit een aantal gezamenlijke sessies met zowel bewoners, ondernemers en bezoekers. Ze mochten (à la VT wonen) door middel van moodboards aangeven wat hun wensen waren. Deze wensen zijn door een landschapsarchitect,zoveel mogelijk samen gebracht in het ontwerp van de stadstuin.  De gemeente Stadskanaal, Avitec en Donker Groen zorgen ervoor dat de stadstuin werkelijkheid wordt.

Groeien en bloeien

Jordy is erg enthousiast over de stadstuin en kijkt uit naar het eindresultaat: "Ik hou van groen en vooral van diversiteit van vaste planten. Dat komt hier allemaal in terug en dan ook nog bij een druk winkelcentrum. Ik verwacht dat deze combinatie erg goed gaat werken!" Hoe veel plantensoorten er aangeplant worden? Dat zijn er volgens Jordy te veel om op te noemen. "Met de verschillende  planten zal er vanaf april tot november bloei te zien zijn. Ook zal de tuin de komende jaren steeds mooier worden omdat de groepen vaste planten groter worden, waardoor het een mooi dicht bloeiend geheel gaat worden."

Nog meer groen

De stadstuin is de laatste stap in het letterlijk groener maken van het centrum. Ook op diverse andere plaatsen in en om het centrum zijn al planten en bomen neergezet. Zo zijn er al dakplantanen op de Kiepkörf, staan er tegenwoordig amberbomen aan de Europalaan en zijn er nieuwe bomen en nieuwe beplanting in de perken en bloembakken aan de Navolaan geplant. 

Toekomst

Niet alleen mensen zullen de stadstuin gaan bezoeken.  Door de grote variatie van verschillende vaste planten soorten zullen insecten de tuin gaan bezoeken, zoals vlinders en bijen en hommels. De stadstuin zal een plek gaan worden waar in de toekomst leuke dingen georganiseerd gaan worden. "Ik hoop en verwacht dat het allemaal wel los gaat lopen zodra het klaar is en we alles weer mogen en kunnen doen" licht Jordy toe.