De Oude Markt kleurt groen

De Oude Markt is bijna af. De verlichting staat nog op de planning. Ook kleden we het plein aan met veel groen. Hierbij gaan we voor kleur en volume. In de plantenvakken, die nu nog veelal leeg zijn, komen vaste planten en siergrassen. De planning is om deze winter te starten met het planten van de bomen.

 

Afwegingen

In de afwegingen die zijn gemaakt voor het groen wordt rekening gehouden met de locatie, bestaande beplanting en de mate van onderhoud. Daarnaast wil het oog ook wat, wat betekent dat het kleurrijk en gestructureerd moet ogen. Ieder plantenvak geven we volume, wat betekent dat we er veel planten in zetten. Hierdoor heeft onkruid ook minder kans.

Bestaande bomen blijven staan

Bij de basis voor het groenplan is rekening gehouden met beplanting die er al staat. De bestaande bomen, zoals de beuk in het midden van de Oude Markt blijven staan. We kijken hoe we de bomen nog beter uit kunnen laten komen, door bijvoorbeeld planten eromheen te zetten. In rijen worden ook nieuwe bomen neergezet, zoals de plantaan, amberboom en perenboom. Deze bomen bieden schaduw en verkoeling op de warme dagen. Daarnaast zorgen de bomen voor prachtige kleuren op de Oude Markt, met name in de herfst.

 

Sierplanten

Om kleuren toe te voegen aan de Oude Markt, worden sierheesters, siergrassen en vaste planten ingezet. Dit varieert van Lampenpoetsergras tot de Kardinaalsmuts. Vaste planten zijn goed voor de biodiversiteit. Dit is de diversiteit aan planten en dieren. Hoe groter de biodiversiteit, hoe beter de natuur in evenwicht blijft. De vaste planten worden richting het voorjaar in de grond gezet.