CityTec - Bennie Lanting over het verlichtingsplan

“Met de nieuwe verlichting zorgen we samen voor veiligheid en uitstraling in het centrum.”

De vernieuwing van het centrum van Stadskanaal is in volle gang. De nieuwe voorrangskruising bij de Continentenlaan is klaar.  De aanemer Avitec is bezig met het verder aanleggen van de speciale fietsstraat in het Stadshart. Deze fietsstraat komt tussen het nieuwe wereldrestaurant Goud en Theater Geert Teis.

Citytec heeft opdracht gekregen om de verlichting in het nieuwe centrum van Stadskanaal te maken. Aan het woord, Bennie Lanting, ingenieur bij CityTec.

Kun je iets vertellen over de nieuwe verlichting in het centrum van Stadskanaal?
Citytec is blij met de opdracht om een plan te maken voor de verlichting in het nieuwe centrumgebied van Stadskanaal. De oude verlichting was aan vervanging toe. Met dit nieuwe verlichtingsplan verbetert zowel de veiligheid als de uitstraling van het centrum.”

“Om ervoor te zorgen dat er eenheid blijft in de verlichting van de gemeente Stadskanaal hebben de nieuwe masten dezelfde kenmerkende blauwe kleur als de masten aan de Hoofdstraat. De nieuwe masten zijn dus speciaal ontworpen voor Stadskanaal.”

Wat is belangrijk bij het ontwerpen van de nieuwe verlichting?
Het is erg belangrijk om de juiste lichtniveaus toe te passen op de juiste plekken. Dat is iets waar niet veel mensen over nadenken. Maar het is belangrijk dat er overal in het centrum precies genoeg licht is. Daarover kunnen wij goed adviseren. Zo zorgen we er samen voor om het centrum veilig te houden.”

“Stadskanaal werkt duurzaam. Daarom is in het verlichtingsplan gekozen voor nieuwe verlichting met LED lampen. Deze lampen gaan niet drie, maar 25 jaar mee. De masten zijn gemaakt van gerecycled materiaal.”

Welke bijzonderheden zijn er te vertellen over de verlichting?
De nieuwe fietsstraat die de aannemer nu aanlegt krijgt eigen verlichting. Dat is bijzonder: vaak is alleen de rijbaan voor auto’s verlicht en kan het fietspad een beetje van dat licht meekrijgen. Omdat we het nieuwe centrum  veilig en toegankelijk willen maken voor fietsers,  krijgt de fietsstraat eigen verlichting.

“Verder zijn de masten in het centrum dynamisch aangestuurd. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we ze op elk moment veranderen vanaf afstand. Ook krijgen ze een speciale kleurenring.Met deze kleurenring krijgt elk gebied in het centrum een bepaalde uitstraling. Zo krijgt het voetgangersgebied een lichtgele gloed, de fietsstraat een rode en de rijbanen een blauwe. Dit is goed voor de veiligheid en bovendien maken we samen werk van een mooie uitstraling van het centrum.”