Ambitie op de zolderkamer

De vervallen bloemenwinkel aan de Hoofdstraat was voor velen een doorn in het oog. Maar wie durfde daar zijn vingers aan te branden? De rotte kies in het centrum moest een grote verbouwing ondergaan. Onderneemster Eline Mos zag een kans en nam een sprong in het diepe. Inmiddels heeft ze het gebouw prachtig opgeknapt en woont ze er al. We blikken samen met haar terug op de afgelopen periode.


Eline Mos is 7 jaar geleden begonnen als schoonheidsspecialiste. Ze woonde toen nog bij haar ouders in de Vogelwijk en opende een salon op de zolderkamer. Om rond te komen, werkte ze daarnaast voor een salon in Borger. Haar eigen klantenbestand groeide en na 2 jaar kon ze haar baan in Borger loslaten. Ze vond het heerlijk om zich volledig te storten op haar eigen salon, maar de beperkingen van de zolderkamer vond Eline vervelend. “In de salon hoorde je altijd leefgeluiden van beneden, want het was geen afgesloten ruimte. En als mijn moeder vrij was tijdens mijn werk, dan wilde ze graag stofzuigen maar moest ze van mij stil zijn tijdens behandelingen. Het is bovendien voor sommigen best een drempel om bij iemand in huis te komen. Sommige nieuwe klanten dachten zelfs dat het mijn hobby was in plaats van mijn fulltime baan. Dus ondanks dat ik wel werk op niveau leverde, was de uitstraling van salon er niet naar.”

 

Hoofdstraat

Eline: “Ik had al langer de wens om een salon op een eigen locatie te openen, maar ik kon het me niet veroorloven om de huur van een salon én een eigen woning te betalen. Tot mijn vader vertelde dat hij een perfect pand had gezien. We gingen samen naar de Hoofdstraat en hij liet me het zien. Ik schrok toen ik het zag. Ik vond het niets, want het was een gigantische bouwval. Maar hoe meer we erover spraken en vaker gingen kijken, hoe meer ik de mogelijkheden zag.”


De verbouwing

“Alles moest aangepakt worden, dus we wisten dat ons een flinke klus te wachten stond. Grote delen van het dak waren niet goed meer waren en de grond was vervuild met zware metalen. Het doel van het pand werd een salon voorin en mijn woning achterin, hierdoor konden we aanspraak maken op de transformatiesubsidie van de gemeente. Deze subsidie is speciaal voor verbouwingen waarbij een pand van detailhandel naar woonbestemming gaat. De gesprekken met de gemeente hierover verliepen soepel.” 

“We hebben veel zelf gedaan en we hebben daarnaast een aannemer in de arm genomen. Samen hebben we veel en lang samengewerkt. Ik kreeg de sleutels in juni 2020 en afgelopen augustus ben ik hier pas komen wonen.”


Tegenvallers

Zoals bij elke grote verbouwing komen er altijd verrassingen om de hoek kijken. Ook Eline kreeg te maken met tegenvallers: “De grond bleek er nog erger aan toe dan verwacht. Dit bleek pas tijdens de werkzaamheden. We hadden subsidie gekregen van het RWLP voor de klus, maar uiteindelijk moesten we zelf ook nog flink investeren. Bovendien bleek het dak toch zo slecht, dat het helemaal vervangen moest worden.”.

 

Het eindresultaat

Eline lacht als ze terugdenkt aan de verbouwing: “Ik weet nog dat de moed me in de schoenen zonk bij die tegenvallers, maar ik weet nu waar ik het voor gedaan heb. Moet je kijken, van zolderkamer naar DIT!”

Zaterdag 30 oktober was de grote opening. Eline: “Nu kan ik echt gaan bouwen aan mijn naam met deze mooie salon. Er is overigens nog een ruimte leeg die ik ga verhuren aan iemand die ook in de beauty & welness zit, zoals een nagelstyliste of masseuse. Op termijn zou ik zelf willen uitbreiden en de ruimte gebruiken, maar dat is toekomstmuziek.”


Ontwikkelingen in het centrum

Eline wilde heel graag haar salon in het centrum van Stadskanaal vestigen. Ze ziet de goede ontwikkelingen van de afgelopen jaren: “Het centrum ziet er aantrekkelijk uit. De winkels zitten dichter bij elkaar en ondernemers zijn bereid iets voor de ander te doen. Het is dan ook heel leuk dat ondernemers veel samen organiseren.”

Beauty & Care by Eline, Hoofdstraat 83 in Stadskanaal